Vejledning

Herinde deler vi løbende stærke fortællinger, træning og øvelser, behandlingsmetoder, inspiration til en sundere hverdag, tips til dine proteser og meget meget mere til en balanceret hverdag som amputeret.

pernillesmed
Mød Pernille

6/1-2023: Interview udkommer snarest…

 

Lyt til Pernilles stærke fortælling om sit kræft-forløb, og senere hen amputationsforløb, som ung pige. 

skrive
Benamputeret: Klag eller søg erstatning

Hvis du er i tvivl, om der er sket fejl i dit forløb, som kan have ført til en benamputation, vil Region Sjælland opfordre dig til at klage eller søge erstatning.

Sahva bevægelsesøvelser - transtibial amputeret

Træningsvideoer lavet til personer med transtibial amputation. Flere af øvelserne kan også laves selvom man ikke er transtibial amputeret, så prøv at vær med så godt du kan!

Sahva bevægelsesøvelser - ben protese

Træningsøvelser for brugere med benprotese, men selvom du ikke er benamputeret kan du stadig være med på nogle af øvelserne.
Prøv dig frem og følg med i eget tempo.

udstræk
At bliv tryg ved sin protese

Bekymrer du dig for, om protesen vil støtte dig i hverdagens gøremål, eller om du pludselig ligger på gulvet?

historie
Forfodsamputeret - min historie

Mød Dorte, som lod sig frivilligt forfodsamputere efter et liv med smerter, problemer og et hav af operationer.

ea-eskildsen-amput
At få et nyt knæ er op ad bakke

Afslag fra kommunen, ny bandagist, brosten og benspænd mentalt

og fysisk. At udskifte et hydraulisk knæled til et intelligent computerknæ

er langt fra gået snorlige derudad for Ea Eskildsen.

Dansk atletikfænomen på ét ben

Alt kan lade sig gøre – også selvom du mangler et ben!

 Tre finaler ved de Paralympiske Lege i London er det ambitiøse mål for 19-årige Daniel Wagner Jørgensen.

Se indslaget fra 2012 om Daniel.

daniel
Cykler i Paris

Den 3. juli 2015 vil Daniel Kulonka som den eneste benamputerede blandt 1449 andre cykelryttere fra hele norden indlede kampen mod børnekræft, når Team Rynkebys velgørenhedsprojekt løber af stablen. 

volley
Sponsoreret sportsweekend

”Har du også et robotben”, spørger en dreng mig. Han er med sin far til Amputationsforeningens Sportsweekend i Skovhytten på Thurø Rev. 

Solen bager bravt ned over de glade og svedige deltagere. Det er nu ikke kun det gode vejr, der får dråberne til at pible i tindingerne.

protese2
Skær ind til benet, men hurtigt

Ifølge den engelske kirurg John Halle (1529-68) skulle en god kirurg kunne forene tre væsentlige egenskaber. Han skulle have et hjerte som en løve, et øje som en høg og hænder som en kvinde.

I anledning af Amputationskredsens 10 års jubilæum udgav man et festskrift, som bl.a. indeholdt denne artikel om amputationens tidlige historie af Samlingsleder på Medicinsk Museion, Ion Meyer, MSc.Ion Meyer.

Artiklen er vedhæftet her (fylder 1,2 mb).

protese
Den bedste fod

Foden har ca. 26 knogler og et utal af ledbånd. Den kan bevæge sig i flere retninger samtidig, er smidig og støddæmpende i den første del af skridtet, mens den er fast og accelererende i den sidste del. 

Logo
Kommunen bestemmer

Jeg er udmærket klar over, at Riget fattes penge, at kommunerne skal spare og at indkøb af proteser er udbudspligtige. I modsætning til rigtig mange andre indkøb kommunerne foretager, er der her tale om individuelt fremstillede hjælpemidler, som er fremstillet til os som amputerede – og kun os. Kommunerne køber dermed ind for os og til os uden hensyntagen til de i Serviceloven beskrevne kriterier, da kommunerne lader prisen være den altdominerende faktor.

robotarmtilsøn
En robotarm til min søn

Hedder man Marc, er 7 år og bor i Ikast med far, mor og lillebror, er man ikke bare en helt almindelig dreng. For Marc er så heldig at have en far, der ikke bare slog sig til tåls med, at lægerne afviste muligheden for, at hans søn kunne få sig en elektronisk protese.

a military soldier tightens the tourniquet on his wounded leg, w
Bandagist i krigszonen

Når man lige er blevet amputeret og skal til at forholde sig til et helt nyt liv med måske kun et ben eller ingen ben eller en manglende arm, kan livet synes uretfærdigt. Så er det godt en gang imellem at vende blikket ud til andre kontinenter for at se, hvordan andre amputerede har det. 

christoffer
Christoffer, 11 år, er amputeret

Intet kan holde Christoffer tilbage. Det skulle da lige være at tømme opvaskemaskine eller at gå tur med hunden. Det er kedeligt, når man i stedet kan spille golf, være målmand og spæne rundt på løbehjul.