Sahva bevægelses-videoer

Træningsvideoer lavet til personer med transtibial amputation. Flere af øvelserne kan også laves selvom man ikke er transtibial amputeret, så prøv at vær med så godt du kan!

“Sahva er en sundhedsvirksomhed med fagligt dygtige specialister i kroppens bevægelighed. Sahva har mere end 35 klinikker fordelt over hele landet, og vi hjælper dig til et liv i bevægelse med hjælpemidler af højeste kvalitet og til dit behov.”

Målet med denne øvelse er, at forbedre din gennerelle balance og styrke din vægtbæring på det amputerede ben.

ØVELSEN: Stå med bøjet knæ på det amputerede ben – og hav knæet og stumpen på en taburet/skammel. Du skal øve dig i, at lægge din vægt over på den amputerede side. Prøv at gå lidt ned i knæene på begge sider.

TIP: Stå ved et bord første gang du prøver det, så du ikke mister balancen.
Målet med denne øvelse er, at forbedre din gennerelle balance og styrke din vægtbæring på det amputerede ben.

ØVELSEN: Stå med bøjet knæ på det amputerede ben og hav knæet og stumpen på en taburet med hjul. Det er en fordel hvis taburetten kan justeres i højden, så benlængden kommer til at passe. Kast en bold ind i væggen eller til en medspiller og grib. Bevæg dig gerne rundt og få oplevelsen af, at du kan lægge fuld vægt i den amputerede side.

TIP: Vær særligt opmærksom på, at have rigelig vægtbæring på den amputerede side. Gerne mere end i intakt side.
Målet med denne øvelse er, at forbedre din gennerelle balance og styrke din vægtbæring på det amputerede ben.

ØVELSEN: Stå med bøjet knæ på det amputerede ben og hav knæet og stumpen på en taburet med hjul under. Bevæg dig fremad, så du tager et decideret skridt med dit intakte ben. Gentag i alle øvrige retninger.

TIP: Det er en fordel hvis taburetten kan justeres i højden, så benlængden kommer til at passe.
Målet med denne øvelse er at forbedre din gennerelle styrke og balance.

ØVELSEN: Stå på alle fire. Løft højre arm frem og stræk venstre ben tilbage. Skift til venstre arm og højre ben.

TIP: Hvis det er vanskeligt, så hav lidt mere bredde mellem knæene og hænderne. Er det meget let, så stå meget smalt, med knæene samlet og hænderne helt samlet.
Målet med denne øvelse er at forbedre din gennerelle mobilitet.

ØVELSEN: Stå på alle fire. Svaj i ryggen så meget som muligt, kig opad. Efterfulgt af en krumning i ryggen så meget som muligt – kig ind mod navlen. Gentag.

TIP: Hvis du let får ømme håndled, kan du stå på knoerne i stedet for håndfladerne.
Målet med denne øvelse er at styrke din balance og få bedre kropskontrol.

ØVELSEN: Lig på maven. Bevæg dig derfra til at stå på alle fire (på begge knæ og hænder). Bevæg dig derfra til at stå i frierstilling. Kom fra frierstillingen op og stå (på det intakte ben).

TIP: Udfør øvelsen ved siden af en væg eller stol eller lign. for ekstra balance.
Målet med denne øvelse er at styrke din balance og få bedre kropskontrol.

ØVELSEN: Indtag frierstilling. Altså stå på knæet på det amputerede ben og foden af det intakte ben. Prøv at: Bevæge hovedet fra side til side. stå i stillingen med lukkede øjne stå i stillingen med lukkede øjne og bevæg hovedet fra side til side.

TIP: Hav evt. en stol på hver side af kroppen samt foran for en øget tryghed.
Målet med denne øvelse er at forbedre din gennerelle mobilitet.

ØVELSEN: Lig på maven.  Placér hænderne cirka under skuldrene. Slap af i ryg og baller og stræk armene sådan, at du skubber overkroppen i et svaj væk fra gulvet. Hold gulvkontakten med bækkenet. Hold den et par sekunder og kom ned igen. Gentag 6-10 gange.

TIP: Prøv at få vejrtrækningen til at arbejde med i øvelsen. Træk vejret ind på vej op, pust ud når du er oppe – træk vejret ind på vej ned og pust ud nede. Gentag.
Målet med denne øvelse er at forbedre din gennerelle styrke.

ØVELSEN: Lig på maven. Løft det amputerede ben op mod loftet, med et strakt knæ. Løft kun så langt at bækkenet kan holdes i underlaget, sænk benet og gentag med det modsatte ben.

TIP: Øvelse kan sagtens udføres hvis du er amputeret på højere niveau end underben, og er i givet fald meget relevant for dig.
Målet med denne øvelse er at forbedre din gennerelle styrke og mobilitet.

ØVELSEN: Lig på maven. Bøj det amputerede knæ så meget du kan og stræk det igen. Lav øvelsen i jævnt og kontrolleret tempo. Gentag 10-15 gange.

TIP: Selvom du har fået din benprotese, giver denne øvelse mest mening uden protese.
Målet med denne øvelse er at forbedre din gennerelle styrke i lår og balle.

ØVELSEN: Lig på siden med det amputerede ben øverst og ryggen mod en væg. Placer en blød bold eller lign. i knæhasen. Pres bolden flad, hold presset i ca. 10 sekunder, og slap af. Gentag 2-3 gange.

TIP: Såfremt du er amputeret over eller gennem knæet kan du lave øvelsen, her placerer du bolden nederst bag stumpen.
Målet med denne øvelse er at forbedre din gennerelle styrke.

ØVELSEN: Lig på siden og løft det øverste ben skråt bagud og op. Vær opmærksom på, at benet løftes opad med en lille vinkel; så knæet peger skråt nedad og hælen peger skråt opad.

TIP: For at sikre den rette vinkel i hoften kan den øverste albue placeres på gulvet foran kroppen sådan, at bækkenet automatisk peger skråt ned i underlaget.
Målet med denne øvelse er at forbedre din gennerelle styrke.

ØVELSEN: Lig på siden med stumpen nedad. Bøj i knæet på amputeret side og stem dig op på knæ og albue. 1. variation: Hvis du har kræfter til det, så løft det intakte ben op fra det amputerede og kontrolleret ned igen. 2. variation: Hav en let håndvægt (1-3 kg) i en strakt arm og før vægten op og ned til gulvet.

TIP: Hvis du ikke synes det er så rart, at ligge med så meget vægt på stumpen, så læg en pude under.
Målet med denne øvelse er at styrke bækken og din gennerelle styrke.

ØVELSEN: Lig på ryggen med bøjet intakt ben og underbensstumpen placeret på en skammel eller lign. Pres ned i underlaget med foden og stumpen samtidig og løft bækkenet op. Sænk bækkenet kontrolleret og gentag.

TIP: Sørg for at få stumpen op i en højde der svarer til det intakte knæ.
Formålet med øvelsen er generel styrke

ØVELSEN: Lig på ryggen. Bøj i hoften og i knæet og træk knæet op mod hovedet. Før benet tilbage til gulvet. Vær opmærksom på, at styre benet så hoften og knæet er mest bøjet samtidig og mest strakt samtidig.

TIP: Øvelsen behøver ikke foretages hurtigt, men kan også laves langsommere. Kniber det med at få benet op i en hoftebøjning, kan du med fordel have en elastik i knæhasen, som du kan trække i med hænderne.
Målet med denne øvelse er få kontrol og muskelstyrke i knæet.

ØVELSEN: Sid på gulvet, en briks eller en sengen med en pølle/foamroller under knæet på den amputerede side. Stræk knæet helt og bøj det. Fokuser på at have kontrol i hele bevægebanen og udfør den med en jævn kontinuerlig hastighed. Fokuser desuden på at opnå et fuldt stræk i knæet.

TIP: Strammer det i hasen at sidde i den positur, kan øvelsen laves rygliggende.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *