Sahva træningsøvelser

Træningsøvelser for benamputeret, men selvom du ikke er benamputeret kan du stadig være med på nogle af øvelserne.
Prøv dig frem og følg med i eget tempo.

Denne øvelse henvender sig til alle benprotesebrugere der skal have trænet bækkenet. Øvelserne udføres bedst på en træningsmåtte med en fastforhøjning. Læg gerne noget blødt under stumpen. Øvelserne kan laves af alle og træner også det intakte ben.
Målet med denne øvelse er til at øve funktionstræning. Rejse sig, have styr på ganghjælpemiddel, gå og drej om en forhindring, og sætte sig. Vigtige elementer i hverdagen for en protesebruger. Alle amputationsniveauer kan deltage i denne øvelse. God øvelse til at måle dine fremskridt! Alt du skal bruge til denne øvelse er en stol med armlæn og noget du kan gå rundt om (kegle eller lign.).

Øvelse: Sid på en stol med armlæn. Rejs dig, fat dit ganghjælpemiddel, gå rundt om en kegle ca. 3 meter væk, og tilbage til stolen. Kontroller overgangen fra ganghjælpemiddel til armlæn på stolen og sæt dig kontrolleret ned. Tag evt. tid, for at se udvikling i dit niveau.

Målet med denne øvelse er til at øve funktionstræning. Rejse sig, have styr på ganghjælpemiddel, gå og drej om en forhindring, og sætte sig igen. I denne øvelse skal du så bevæge hovedet fra side til side mens du holder et fast fikspunkt med øjnene. Du træner din vestibular ocular reflex. Det er godt, at mestre flere funktioner samtidig. På den måde kan du eksempelvis bedre føre en samtale mens du går, eller være opmærksom på trafik eller lign. Disse variationer simulerer således et krav om øget opmærksomhed til omgivelserne. Samtidig kan bare det at gå i et 8-tal være krævende for rum-retning-sansen.

Prøv dig frem.

Alle amputationsniveauer kan deltage i denne øvelse. Alt du skal bruge til denne øvelse er en stol med armlæn og noget du kan gå rundt om (kegle eller lign.).

Øvelse: Sid på en stol med armlæn. Rejs dig, fat dit ganghjælpemiddel, gå rundt om en kegle ca. 3 meter væk, og tilbage til stolen. I denne øvelse trænes den vestibulære balancesans samtidig. Det gøres ved at holde et visuelt fikspunkt (altså kig på noget bestemt), samtidig med at du fører hovedet fra side til side, mens du laver den øvrige del af øvelsen. Så i denne øvelse skal man have noget at kigge på i begge retninger. Kontroller overgangen fra ganghjælpemiddel til armlæn på stolen og sæt dig kontrolleret ned. Tag evt. tid, for at se udvikling i dit niveau.

Målet med øvelsen er at træne din trappegang (med albuestokke). Videoen her viser flere varianter afhængig af amputationstype. Demonstration af hvordan man kan gå ned ad trappe, hvis man er underbensamputeret eller lårben og er forsynet med et MPK (computerknæ).

Opad-metoden som vises her kan benyttes, hvis man er amputeret på lårbenet og forsynet med et mekanisk knæ eller C-Leg eller Rheo. Alle amputationsniveauer kan deltage i denne øvelse. Alt du skal bruge til denne øvelse er trapper og dine albuestokke.

Øvelse: Gå ned ad trapper med “skridt over skridt-metoden” ved at placere protesefoden to tredjedele ude på trappetrinet og ved at presse stumpen let frem i hylstret kan du lade dig synke ned på næste trin med den intakte fod. Før så protesebenet ned på næste trin og placer den korrekt to tredjedele ude på trappetrinet. Gå op ad trappen ved at bruge det intakte ben som arbejdsben, og før således det op til næste trin først, og saml til med protesebenet.
Målet med øvelsen er at træne din trappegang (med albuestokke). Videoen her viser to varianter. Nedad-metode er som man vil gøre som underbensamputeret eller med et MPK.

Opad-metoden er som man vil gøre med et mekanisk knæ eller med et C-Leg/Rheo. Alle amputationsniveauer kan deltage i denne øvelse. Alt du skal bruge til denne øvelse er trapper og dine albuestokke.

Øvelse: Gå ned ad trapper med “skridt over skridt-metoden” ved, at placere protesefoden to tredjedele ude på trappetrinet og ved at presse stumpen let frem i hylstret kan du lade dig synke ned på næste trin med den intakte fod. 

For at kunne benytte gelænderet, selvom man har to albuestokke, tager man stokken fra gelænder-siden i hånden på ydersiden af stokken man støtter sig til. Gå op ad trappen ved brug af dit raske ben. For at kunne benytte gelænderet, selvom man har to albuestokke, tager man stokken fra gelænder-siden i hånden på ydersiden af stokken man støtter sig til.
Formålet ved at gå på karklude, er at du træner evnen til at lægge vægt i protesen. En fin træningsøvelse til, at vurdere hvor hvor meget vægt man reelt får ned i protesen. Samtidig er det god træning af musklerne i hoften.

Hvis man er lårbensamputeret kan det være svært at gå fremad, og kan være en fordel hvis man har mulighed for at låse knæleddet i fuldt strakt. Ellers kan man nøjes med at gå sidelæns og baglæns. Kan naturligvis kombineres med 8-tals øvelser.

Se vores videoer med 8-talsøvelser. Alle amputationsniveauer kan deltage i denne øvelse. Alt du skal bruge til denne øvelse er to klude.

Øvelse: Placér to karklude under fødderne. Bevæg dig nu frem og tilbage med kludene under fødderne. Du træner evnen til at lægge vægt i protesen. OBS dog uden at lægge for meget vægt i – karkludene skal kunne bevæge sig fremad. 
Målet med denne øvelse er til at øve funktionstræning. I denne øvelse skal du gå i 8-tal mens du udfører andre øvelser. Når man bevæger sig i et 8-tal, får man trænet at dreje både mod højre og venstre. Derfor er det mere funktions-orienteret at træne 8-tals gang end bare at gå frem og tilbage. Det er afgørende, at få reel gangafvikling, selv på de snævre vendinger – og det kræver ofte træning. Alle amputationsniveauer kan deltage i denne øvelse.

Alt du skal bruge til denne øvelse er to stole og en bold.

Øvelse:
1. variation: Gå i 8-tal. Sørg for at få sving i proteseknæet. Når 8-tallet er let for dig kaster du en bold fra hånd til hånd.
2. variation: Gå i 8-tal, kast bolden fra hånd til hånd og tæl nu ned fra 100 – ex 7 ned hver gang.
Dette er en kognitiv øvelse (fx. en tal eller bogstavøvelse). Det stiller krav til din orienteringsevne, rum-retnings-sans og ikke mindst din evnen til at gå på protesen. Læg bolden fra dig.
3. variation: Gå i 8-tal og bevæg hovedet fra side til side mens du har øjnene på et visuelt fikspunkt. 
Målet med denne øvelse er til at øve funktionstræning. I denne øvelse skal du gå i 8-tal på forskellige måder. Alle amputationsniveauer kan deltage i denne øvelse. Alt du skal bruge til denne øvelse er to stole.

Trin for trin
1. variation: Gå i 8-tal, men med babysteps. Dvs. korte skridt. Sørg for stadig at få svingfase i proteseknæet, selvom det er et kort skridt.
2. variation: Gå baglæns i 8-tallet, det stiller krav til orienteringsevnen, rum-retnings-sansen og ikke mindst evnen til at gå baglæns på protesen.
3. variation: Gå sidelæns i 8-tallet. Sidelæns gang er en god øvelse, men ved at lave den i 8-tal, stiller den større krav til styring af protesen og rum-retnings-sansen.
Denne øvelse skal strække hoftebøjeren. Den ses rigtig ofte værende for kort for protesebrugere, særligt de som er amputeret over knæet. Alt du skal bruge til denne øvelse er eksempelvis et stabilt bord.

Trin for trin
Stå ved et bord eller noget andet fast.
Læg det amputerede ben op på bordet, idet du nærmest ligger henover bordet.
Hav det intakte ben (som står på gulvet) så langt fremme som muligt, og pres overkroppen op med armene.
Hold strækket ca. 45 sekunder, herefter en kort pause og gentag.
TIP. For at give ekstra stræk kan ballen i det amputerede ben spændes. 
Der er flere formål med denne øvelse. Øve at rejse og sætte sig, træne musklerne i det intakte ben, og ikke mindst have en måde at måle på om man bliver stærkere/hurtigere, når man laver den på tid. 
Se hvor mange øvelser du kan nå at lave på 30 sekunder.

Klar, parat, start!


Alt du skal bruge til denne øvelse er en stabil stol – gerne med armlæn. Trin for trin Sit to stand / Rejse sætte sig. Sid på en stol, gerne med armlæn og evt. med et bord foran dig for sikkerhed. Rejs dig helt op og sæt dig helt ned, hjælp til med armene i det omfang det er nødvendigt. Øvelsen kan udføres både med og uden protese på.
Test dig selv.
Øvelsen er god hvis man vil sammenligne med sig selv om man bliver hurtigere – se hvor mange du kan nå at lave på 30 sekunder.
Disse to øvelser er oplagte, til at lave konditionstræning uden at belaste benene. Udføres uden protesen.

Trin for trin
1. øvelse (reaktionsøvelse): Lig på ryggen. Vend dig så hurtigt du kan om til maven med hovedet i modsatte retning. Kom herfra tilbage til rygliggende med hovedet samme retning som du startede. Gentag i 1-5 minutter afhængig af niveau.
2. øvelse (burpees): Lig på maven, løft overkroppen op og hop frem med foden, så du kan rejse dig helt op, lav et hop, kom ned og få fat i gulvet med hænderne, hop tilbage med foden, og læg dig ned på maven. Gentag i 1-5 minutter afhængig af dit niveau.
enne øvelse træner ryggen, lænden og ballerne – kan udføres med eller uden protese. Der er 4 varianter i videoen – du bestemmer antallet af gentagelser din krop tillader. Alt du skal bruge til disse øvelses er et fast underlag.

Trin for trin
Lig på maven på et fast underlag.
Øvelse 1: Hav hænderne under panden, og løft hovedet og skulderåget fri af underlaget. (Rygbøjning gentages x gange)
Øvelse 2: Spænd ballen, stræk knæet og løft benet fri af underlaget. Skiftevis det ene og det andet. (Strakt benløft gentages x gange)
Øvelse 3: Placer armene i forlængelse af kroppen. Løft samtidig højre arm og venstre ben op mod loftet og omvendt. (Diagonal benløft gentages x gange)
Øvelse 4: Spænd ballerne, stræk knæene og løft begge ben op mod loftet samtidig. (dobbelt benløft gentages x gange)
Denne øvelse henvender sig til alle benprotesebrugere der skal have trænet bækkenet. Øvelserne udføres bedst på en træningsmåtte med en foamroll eller anden hård “pølle”. Til denne øvelse skal også bruges en stol og en elastik. Læg gerne noget blødt under stumpen.
Øvelserne kan laves af alle og træner også det intakte ben. 
Trin for trin
Øvelse: Lig på ryggen på en pølle, der går langs rygsøjlen. Pøllen skal gå fra halebenet til baghovedet Læg stumpen på en stol 1. øvelse: Lav et bækkenløft, så det kun er omkring skulderpartiet du har kontakt til pøllen
2. øvelse: Lig på pøllen. Foden i gulvet, stumpen på en stol. Løft den ene arm op mod loftet, og skift til den anden
3. øvelse: Kombiner 1. og 2. øvelse, så lav bækkenløft og løft armene under bækkenløftet
4. øvelse: Lig på pøllen, fat en elastik mellem de to hænder. træk ned til den ene side, mens den anden hånd peger op mod loftet. skiftevis fra side til side
5. Øvelse: kombiner 1. og 4. øvelse. Lav bækkenløftet og træk i elastikken samtidig

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *