Naturlig tilgang

Naturlig gang med intuitiv styring

Genium – den nye generations benprotesesystem
Pressemeddelse, februar 2012

 

Med sin topmoderne computer-, føler- og styreteknik er Genium banebrydende inden for benproteseteknikken for lårbensamputerede. Med dette system kommer man betydeligt nærmere en naturlig gang end med tidligere proteseløsninger. Genium Bionic Prosthetic-systemet reagerer intelligent på forskellige situationer i hverdagen og styres dermed intuitivt af personen.

 

Da vi udviklede Genium, var vores udfordring at tolke kompleksiteten i den menneskelige gang på en mere differentieret måde samt at overføre dette til et sikkert protesesystem, der er tilpasset til hverdagslivet. For amputerede personer indebærer det nye benprotesesystem, at livskvalitet og mobilitet i hverdagen kan defineres på en helt ny måde.

 

Genium støtter det naturlige bevægelsesforløb i mindste detalje. Årsagen skyldes til en stor del det innovative koncept OPG (optimeret fysiologisk gang). OPG-funktionen giver en markant forskel for brugeren gennem funktionens mange sammenbundne delfunktioner.

 

En egenskab er, at knæleddet bøjes let, når hælen sættes i, så protesefoden hurtigere får fuldstændig kontakt med gulvet (PreFlex). Den efterfølgende knæbøjning reguleres elektronisk ud fra de kræfter, der virker på protesen (Adaptive Yielding-kontrol).

 

Begge disse egenskaber reducerer gulvreaktionskræfterne og minimerer riskoen for ortopædiske følgeskader. Anstrengelsen og behovet for koordination mindskes betydeligt, især når brugeren går på skråninger eller på ujævnt underlag.

 

Den dynamiske stabilitetskontrol (DSC) tilpasser systemet efter hver bevægelsessituation. DSC-funktionen anvender en patenteret metode til at beregne det optimale tidspunkt for overgang fra standfase til svingfase. For brugeren betyder det en markant forbedring af sikkerheden ved baglæns gang og udfaldstrin.

 

Den adaptive svingfasekontrol giver en præcis regulering af underbenets pendulbevægelse, uafhængigt af tempo og skridtlængde, tøj eller sko.

 

Nye funktioner giver øget bevægelsesfrihed

At kunne gå på trapper med vekslende gang uden hjælp fra en aktiv drivkraft og uden kraftige kompenserende bevægelser er en nyhed for protesebærere. Geniumfunktionen, der muliggør dette, er intuitiv og gør, at protesen kan bevæge sig uden særlige kommandoer på en måde, der hidtil har været umulig for ikke-motoriserede proteser.

 

Også fortovskanter, forhindringer i hjemmet eller andet, der giver risko for at snuble i hverdagen, kan håndteres med betydeligt mere naturlige bevægelser og højere sikkerhed.

 

Systemet der består af Genium knæleddet og AXON-røradapter tåler vandstænk, hvilket gør hverdagen nemmere.

 

Software sikrer øget bevægelsesfrihed

Takket være den nye indstillingssoftware X-Soft kan funktionerne i systemet udnyttes fuldt ud med enkle tilpasninger og individuel proteseindstilling. X-Soft beregner og visualiserer de kræfter, der virker på protesen, og kommer med anbefalinger for en skræddersyet placering af protesens forskellige dele.

 

Dette er en vigtig nyskabelse indenfor benproteseteknikken, da hylstersuspension og indstilling har en kraftig indvirkning på protesens funktion.

 

Brugeren kan drage fordel af mange forbedringer, der påvirker hverdagen, deriblandt induktiv opladning af protesen, interaktiv fjernbetjening, fem indstillelige ekstrafunktioner og en batteridriftstid på fem dage.  

Mere information:
Karsten Ley
Director Corporate Communication
Otto Bock HealthCare GmbH, Max-Näder-Str. 15, 37115 Duderstadt
Phone: (05527) 848-3036, Fax: (05527) 848-3360
E-Mail: karsten.ley@ottobock.de
www.ottobock.com


Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *