Populært gigtmiddel

Populært gigtmiddel mister offentligt tilskud

Lægemiddelstyrelsen har fjernet tilskuddet til det populære gigtmiddel glucosamin. Det er ikke kun tilfredse brugere af produktet, som er kede af den beslutning. Visse læger har også ytret bekymring.

Af Bjørn Falck Madsen

 

Lægemiddelstyrelsen har fjernet tilskuddet til det ellers så populære gigtpræparat glucosamin, fordi man angiveligt fandt, at der ikke var tilstrækkelig dokumentation for effekten.

 

Det bekymrer ikke alene tilfredse brugere af produktet, som er blevet hjulpet til en hverdag med færre smerter og bedre livskvalitet, men også læger, der frygter, at det vil indebære øget brug af ibuprofen og andre gigtpræparater, der er kendt for at give bivirkninger.

 

Trods Lægemiddelstyrelsens beslutning fastholder mange eksperter, at der er særdeles god dokumentation for glucosamin, især for den form der hedder glucosaminsulfat. (Den form, der hedder glucosaminhydroklorid, har ikke vist god virkning).

 

Hvad ved vi om glucosamin?

På baggrund af den videnskabelige dokumentation, som i dag findes på glucosaminsulfat – altså den virksomme form af stoffet – kan man blandt andet sige følgende:

  • Der findes forskellige former for glucosamin, hvor de to mest kendte er glucosaminsulfat og glucosaminhydroklorid.

  • Sulfat-formen har vist betydeligt bedre effekt i undersøgelser, og dette skyldes indholdet af svovl (sulfat), som skal være til stede, for at glucosamin kan fungere.

  • Glucosamin synes at virke særligt godt mod slidgigt-symptomer i knæled

  • Effekten af glucosamin indtræffer typisk efter 8-12 uger.

Flere undersøgelser viser, at glucosaminsulfat mindsker smerte helt på linie med ibuprofen, i nogle tilfælde endda bedre.

Endvidere er der kun få og ubetydelige bivirkninger.

 

Glucosaminsulfat er foreløbigden eneste kendte behandling, som kan bremse nedbrydningen af ledbrusk. Præparatet Glucosamin Pharma Nord, som mange forbrugere anvender, var det førsteglucosaminpræparat i Danmark, der blev registreret som lægemiddel mod slidgigt.

 

Den virksomme glucosamin fra Pharma Nord kan købes hos Matas, på apoteker og i udvalgte helsekostforretninger.Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *